Kiinteistövero – voiko ostaja ja myyjä sopia kenellä on kiinteistöveron maksuvelvollisuus kaupassa tai lahjoituksessa?

”Myyjä vastaa kaikista kaupan kohteeseen kohdistuvista veroista ja julkisoikeudellisista maksuista sekä kiinteistön hoito- ja ylläpitokustannuksista hallintaoikeuden siirtymispäivän asti. Tämän jälkeiseltä ajalta niistä vastaa ostaja.” Tämä kauppakirjassa esiintyvä lause on hyvä ja tarpeellinen.  Kiinteistöveron maksamisen osalta tämä kaipaisi kuitenkin täydennystä.

Kiinteistöveron maksuvelvollisuus on aina sillä, joka omistaa kiinteistön 1.1. Jos kiinteistökauppa tehdään vaikkapa tammikuussa, riippumatta siitä mitä kauppakirjassa lukee, verottaja maksuunpanee kiinteistöstä kiinteistöveron aina sille joka on ollut kiinteistön omistaja vuoden alussa.

Syksyllä kun kiinteistöverolippu sitten tipahtaa postilaatikosta, asiakas tulee tilitoimistoon ja pyytää tekemään verottajalle oikaisuvaatimuksen, sillä hänhän myi kiinteistön jo alkuvuonna ja kauppakirjassa sovittiin toisin. No verotushan ei toimi tuon kauppakirjan mukaan. Jos myyjä haluaa kauppakirjaa noudatettavan, voinee hän vaatia maksamaansa kiinteistöveroa ostajalta.  No, tämä on hieman haastavaa. Siksi kauppakirjaan toivottavasti muistetaan kirjata lisäys, esim. ”Vuoden 20?? kiinteistöverosta vastaa myyjä”.

Kiinteistöjen lahjoituksissa, vanhemmat haluavat usein pidättää itsellään hallintaoikeuden lahjoittaessaan vaikkapa kesämökkikiinteistön lapsilleen. Tästä on hyötyä myös verotuksellisesti, sillä lahjoittajien hallintaoikeuden pidätys alentaa kiinteistön lahjaveroarvoa. Ja tämä on ymmärrettävää, sillä hallintaoikeuden pidättäminen rajoittaa lahjansaajan oikeutta käyttää lahjoitettua omaisuutta.

Tässä tapauksessa henkilö, jolle hallintaoikeus on pidätetty, vastaa omaisuudesta aiheutuvista kustannuksista kuten kiinteistöverosta. Usein elinikäiseksi toteutettu hallintaoikeuden pidätys harmituttaa vanhusta, joka joutuu maksamaan kiinteistöveron vaikka ei enää kiinteistön hallintaoikeuttaan käytännössä käytä. Mutta tämä vaan on näin. Verottajan kautta tämäkään ei siis oikene. Mutta ainahan lahjan saanut kiinteistön omistaja voi tuon korvata hallitaoikeuden pidättäjälle. Turhaa lienee tämä takia tuota hallintaoikeuden pidätystä purkaakaan. Ja sekään ei ole ilmaista.

×