Henkilöautojen arvonlisäverotus

Pääsääntö on, että vain elinkeinotoimintaan liittyvistä kuluista voi vähentää arvonlisäveron.

Henkilöauton osalta Verohallinnolla on tähän vielä lisärajoituksia.

Henkilöauton hankinnasta ja käyttökuluista ei lähtökohtaisesti saa vähentää lainkaan arvonlisäveroa. Poikkeus tähän on, jos henkilöauto hankitaan myytäväksi, vuokrattavaksi tai käytettäväksi ammattimaiseen henkilökuljetukseen tai ajo-opetukseen TAI jos henkilöauto on 100% liiketoiminnan käytössä. Eli jokaikinen sillä autolla koskaan ajettava metri on työajoa. Silloin arvonlisäveron saa vähentää.

Mutta yksikin metri henkilöautolla niin sanotusti omia ajoja polttaa arvonlisäveron vähennysoikeuden koko auton hankinta- ja käyttökuluista. Ja omia ajojahan ovat myös työpaikan ja kodin väliset matkat. Tästä johtuen (toki yleistäen) voidaan todeta että henkilöauto yritystoiminnassa on aina arvonlisäverojen osalta vähennyskelvoton, ja sen muuksi väittäminen vaatii työajoista aukottoman ajopäiväkirjan tarkkoine selvityksineen.

Autoetuna käsiteltävät henkilöautot ovat aina arvonlisäverotuksessa vähennyskelvottomia. Autoedun ideahan nimenomaan on se, että työntekijä saa käyttää yhtiön maksamaa autoa omiin ajoihinsa.

Lisätietoa verohallinnolta

×