Tyel-vakuutuksiin muutoksia 1.1.2023

Tyel-vakuutusten hinnoittelu on muuttumassa 1.1.2023

Tyel-vakuutusten kustannuksissa ei ennen muutosta ole ollut juurikaan eroa, missä eläkevakuutusyhtiössä vakuutukset ovat olleet. Tai ainakaan tätä eroa ei ole voinut mitenkään ennustaa, koska vakuutusyhtiöt ovat maksaneet asiakashyvitykset aina paljon jälkikäteen. Tähän ennakoitavuuteen tulee nyt muutos, kun tyel-vakuutusyhtiöiden hinnoittelua koskeva lakimuutos hyväksyttiin 1.6.2022. Laki tulee voimaan 1.1.2023.

Uudessa laissa siirrytään tyel-vakuutusten kaikkien yhtiöiden yhteisistä hoitokustannusperusteista yhtiökohtaisiin hoitokustannusperusteisiin. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa jokainen eläkevakuutusyhtiö määrittää itse etukäteen vakuutusmaksun yhteydessä perittävän hoitokustannuksen, eli prosenttiosuuden työnantajan palkansaajalle maksamasta palkkasummasta, jonka eläkeyhtiö tarvitsee toimintansa pyörittämiseen. Selkosuomeksi siis: mitä tehokkaammin ja halvemmalla vakuutusyhtiö toimintaansa pyörittää, sen edullisemmat hinnat se voi tarjota tyel-vakuutuksiin asiakkailleen.

Tätä kirjoittaessa yhtiöt eivät ole vielä julkistaneet tyel-vakuutusten prosenttejaan vuodelle 2023, mutta suuria eroja yhtiöiden välillä tuskin tulee olemaan. Yhtiöiden sisällä voi kuitenkin myös olla eroja asiakasryhmittäin, riippuen siitä kuinka paljon kunkin asiakasryhmän vakuutusten hoitamisesta kertyy kustannuksia työeläkeyhtiölle. Eläkevakuutusyhtiö Elon tiedotteen mukaan maksu määräytyy tasapuolisesti kaikille asiakasryhmän asiakkaille.

Tämän lakimuutoksen myötä myös eläkevakuutusyhtiöiden asiakashyvitysten määräytyminen muuttuu. Yhtiöiden maksamat asiakashyvitykset perustuvat vuodesta 2024 alkaen ainoastaan eläkeyhtiön vakavaraisuuteen, koska eläkeyhtiön tehokkuus on huomioitu jo etukäteen TyEL-maksussa.

Tyel-vakuutusten hintojen muutos koskee vain sopimustyönantajia, eli sellaisia palkanmaksajia, jotka ovat tehneet sopimuksen jonkun eläkevakuutusyhtiön kanssa. Satunnaisten työnantajien kohdalla summat pysyvät vakioina riippumatta siitä, mihin eläkeyhtiöön satunnainen työnantaja tyel-ilmoituksen tekee. Muutos ei koske myöskään YEL-vakuutuksia.

Työnantajalla eli yrityksellä on edelleen täysi vapaus valita, minkä eläkeyhtiön kanssa sopimuksen tekee. Monilla eläkeyhtiöillä on ollut ja on edelleen erilaisia yhteistyökuvioita esimerkiksi tapaturmavakuutusyhtiöiden kanssa, ja monesti nämä suosittelevat aina yhteistyökumppaniaan. Tämä ei kuitenkaan ole mitenkään pakollinen liitto, joten nyt kenties kannattaa ottaa soittokierrosta eläkevakuutusyhtiöihin ja kysellä, millaisissa hintaluokissa seuraavan vuoden tyel-vakuutukset juuri sinun yrityksellesi olisivat. Toisaalta, jos olet tyytyväinen nykyisen eläkeyhtiösi palveluun, vaihtaminen tuskin kannattaa. Tämänhetkisen käsityksen mukaan erot tulevat olemaan marginaalisia, joten mustavalkoisesti pelkkää hintaa ei kannata tuijottaa.

Päivitämme tätä artikkelia, jos/kun tyel-vakuutusten prosenteista julkistetaan yleisluontoiset taulukot lähempänä vuodenvaihdetta.

Lue Elon tiedote asiasta tästä

×