Lahjat henkilökunnalle – mikä on tavanomainen lahja?

Lahjat työntekijälle – mikä on tavanomainen lahja?

Verovapaa merkkipäivämuistaminen edellyttää, että yritys noudattaa lahjojen antamisessa selkeää käytäntöä, joka koskee kollektiivisesti koko henkilökuntaa.  Merkkipäivälahjan tulee olla työnantajan valitsema. Työntekijän vapaasti valittavissa oleva esinelahja tai palvelu on rahaan rinnastettava suoritus. Työntekijän mahdollisuus valita lahja työnantajan etukäteen määrittelemistä vaihtoehdoista ei kuitenkaan tee lahjasta veronalaista.

Jotta työnantajan työntekijälleen antama lahja on verovapaa (sitä ei tarvitse katsoa palkaksi), täytyy lahjan olla arvoltaan vähäinen. Lahjaksi voidaan antaa erilaisia esineitä, joulukinkku, herkkukori, pääsylippuja, palveluja ja yksilöidyn esineen tai palvelun ostoon tarkoitettuja lahjakortteja. Lahja saa olla arvoltaan enintään 100 euroa. Jokaiselle työntekijälle on annettava samanarvoinen lahja, jota työntekijä ei saa itse valita.

Mikä on sopiva lahja työntekijälle isompana merkkipäivänä?

Työntekijän 50 -vuotispäivänä, yrityksen isona merkkipäivänä, hääpäivänä tms. lahja katsotaan kohtuulliseksi, jos se on arvoltaan max 2 viikon bruttopalkka.

Milloin työntekijälle annettu lahja on katsottava palkaksi?

Joulurahat, lahjakortit (yksilöimätön) ja muut rahaan verrattavat lahjat ovat veronalaista palkkaa niiden arvosta riippumatta. Myös helposti rahaksi vaihdettavat lahjat ovat työntekijän palkkaa. Tällaisia lahjoja ovat esimerkiksi pörssissä noteeratut osakkeet tai rahasto-osuudet. Työnantaja voi vähentää omassa tuloverotuksessaan henkilökunnalle annettujen joululahjojen kustannukset. Arvonlisäverovähennystä lahjoista ei saa tehdä.

 

Arvonlisäverotus ja henkilökuntalahjat

Arvonlisäverotuksessa lahjan katsotaan tulevan yksityiseen kulutukseen, joten arvonlisäveroa ei saa vähentää. Poikkeuksena kortit, kukat – joista arvonlisäverokin voidaan vähentää.

 

Lue lisää Verohallinnon ohjeet

Lue lisää Lahjat asiakkaille – edustuskulua vai mainoslahja

Lue lisää Lahjoitukset – tukimaksut – vähennyskelpoista vai vähennyskelvotonta

×